fbpx

Блумбърг се усъмни, че Тръмп знае какво прави

Милиардерът Майкъл Блумбърг – опонент на Доналд Тръмп и един от претендентите за кандидат-президент на демократите, изрази сериозно безпокойство от вероятните последствия за сигурността на американците след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Командващият спецподразделението „Ал Кудс“, част от елитния Корпус на защитниците на ислямската революция, бе убит от американски въздушен удар на територията на летището в Багдад. Акцията е наредена от президента Тръмп, а Солеймани е бил основната цел.

Нямам никаква допълнителна информация, можем само да се надяваме, че президентът внимателно е предвидил последствията от тази атака за националната сигурност на САЩ и съпътстващите я огромни рискове, коментира Блумбърг.

По думите му обаче, отчитайки как Тръмп и преди е взимал безотговорни и импулсивни решения, които са подривали стратегическите цели на САЩ и са отслабвали съюзниците, има всички основания за дълбоко безпокойство.

Блумбърг смята, че най-важното в момента за САЩ е да започне деескалиране на ситуацията, за да може от една страна да се предотврати по-широк конфликт и да се защитят американците, а от друга – да не се позволи на Иран да „отстрани вътрешния натиск за провеждане на политически и икономически реформи.

Припомняме, пазарите реагираха мигновено на операцията срещу Солеймани. Петролът рязко поскъпна, както и щатският долар, японската йена и швейцарският франк.

Засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток доведе до бягство на инвеститорите във „валути-убежище“, до покупките на държавни облигации от Германия и САЩ, което намали тяхната доходност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"