fbpx

Язовирите „Студена“, „Дяково“ и „Пчелина“ ползвани неправомерно

Проверки на Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ са установили нарушения при ползването на водите от три значими язовира.

През януари „ВиК“-Перник е имал разрешение да черпи единствено води за питейно-битово нужди в рамките на 0,804 млн. куб. метра от язовир „Студена“. Въпреки това  фирмата „Стомана Индъстри“ е източила 650 куб. Метра, а  „Топлофикация – Перник“ -74 куб. метра.

На двете предприятия ще бъдат наложени санкции.

 „ТЕЦ – Бобов дол“ е превишил разрешените водни обеми от язовир „Дяково“ през януари и е получил акт за административно нарушение.

Установено е, че на 03.12.2019 г. „Аква Пауър Груп“ е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. За ползване на водни обеми от фирма „Делектра“, през януари 2020 г., чрез ВЕЦ „Мало село“ също ще бъде съставен акт.

За обезпечаване на водния обем на язовир „Дяково“  са  проверени фирмите „Ай Ви Пи Комършъл“ „Балканфарма-Дупница“ и „Хидрострой-Рилци“, както и зона „Пиперево“ на гр. Дупница.

Установено е, че „Автомагистрали -Хемус“ са ползвани водни обеми от яз. „Дяково“ без необходимото за това основание по Закона за водите, за което на дружеството ще бъде съставен акт.

При съвместни проверки с „Напоителни системи“ са установени 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до яз. „Дяково“.

25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои бломбирането и на останалите четири. Две от отклоненията са в село Червен брег, две – в с. Блатино, едно – в с. Самораново. Двадесет са установените и запечатани отклонения в село Яхиново, Община Дупница. Установените отклонения са към частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“.

След проверка на МВЕЦ „Яхиново“ е пломбирана клапа, за да се  преустанови техническата възможност за постъпване на води от яз. „Дяково“.

Извършена проверка на МВЕЦ „Пчелина“ е установила, че той не е работел. Справка от „ЧЕЗ Разпределение България“ обаче установява, че МВЕЦ „Пчелина“ е работил на 05.10.2019 г. и ще бъде наложена санкция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"