fbpx

БВП на Великобритания се срина с над 20% през април

БВП на Великобритания през април буквално се срина с 20,4% на фона на карантината, наложена поради коронавирусната пандемия.

Това показват данните на публикувания в петък доклад на  Националната статистическа служба.

 „Падането на БВП за месеца беше 20.4%, което е най-голямото от началото на месечните отчети през 1997 г. Това отразява рекордното и широко разпространените обеми на спиране на дейността в секторите на услугите, производството и строителството“, се казва в документа.

Общият спад в темпа на икономическото развитие за три месеца – от февруари до април, е 10,4%. Строителният сектор се е свил с 18.2%, промишленото производство – с 9.5%, услугите – с  9.9%. Хотели и ресторанти, образователни институции, производители на автомобили и автокъщи са особено силно засегнати.

„Пандемията има изключително негативно влияние върху търговията на Великобритания с останалия свят. Има значителен спад както на вноса, така и на износа на автомобили, горива, произведения на изкуството и облекло“, се казва в доклада.

Числата, посочени в документа, са значително по-влошени от тези, отчетени при икономическата криза през 2008 г.

Тогава най-големият спад бе 1% през март и 6% за година и половина.

Карантината във Великобритания бе въведена на 23 март, първият етап от нейното отслабване започна на 13 май, а вторият – на 1 юни.

На 15 юни ще се отворят повечето магазини за нехранителни стоки, както и киносалони за автомобилисти.

Смъртните случаи от коронавирус в страната достигнаха 41 200, а заразените надхвърлиха 291 000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"