fbpx

Огромен дефицит на кадри, 167 000 младежи бездействат

В момента предлагането на работа значително изпреварва търсенето. Това е тенденция, която за първи път се обръща така, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БТА.

Безработицата през 2019 е 3,7%, което е най-ниското ниво, регистрирано в Агенцията по заетостта от 11 години насам.

Почти 207 хил. души до края на ноември са намерили работа чрез Бюрата по труда. Минималната работна заплата ще се повиши от следващата година на 610 лева, средната вече достига 1249 лева.

Социалното министерство ще издирва младежите, които нито работят, нито учат. По данни на НСИ през първото деветмесечие на 2019 година те са 167 000 души.

Броят на тези младежи е по-малък с почти 14 на сто в сравнение със същото деветмесечие на 2018 година, но все още 167 хил. е голямо число, каза министърът. Сачева посочи, че ще бъде създадена информационна база за това кои са, къде са намират, икономическите причини, поради които не работят.

След това ще се търси възможност за професионално ориентиране с конкретни мерки, включително наставничество и развитие на дуалната форма на обучение. Ще има курсове по дигитални умения, по предприемачество, както и по социални, комуникативни умения, които са ключови за намирането и оставането на работа.

Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост – 29,8 на сто, в търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети – почти 15%, в административни и спомагателни дейности – 8,7 на сто, хотелиерство и ресторантьорство – 7, 8 на сто, строителство – 7,7 на сто.

Най-търсените професии в момента са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия. Изключително търсени са и хората, които полагат грижи за други хора, както и заетите в сферата на професионалните услуги – бармани, сервитьори, готвачи, камериери.

Ще се ограничи сумираното изчисляване на работното време до 4 месеца, ще има възможност да се договаря до 300 часа извънреден труд.

„Нашето намерение е до април да са готови и предложения за промени в Кодекса на труда, които да осигуряват баланс между интересите на работодателите и трудовите права на наетите хора“, каза министър Сачева.

Обсъждат се и облекчаване на правилата за малките фирми.

За отпадане на минималните осигурителни доходи на този етап не може да се говори с ясна категоричност, заяви още социалният министър, но подчерта, че всичко е в ръцете на синдикати и работодатели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"