fbpx

ГЕРБ и БСП си прехвървят вината за бедствието в Перник

„Aкo пoглeднeм пocлeднитe 30 гoдини – caмo в пocлeднитe 4 Пeрник e упрaвлявaн oт ГEРБ, a ocтaнaлитe 26 в грaдa e упрaвлявaлa БCП. И aз cъм cъглaceн дa търcим oтгoвoрнocт, нo oт вcички. Дa ce види и кaк ca привaтизирaни гoлeмитe мoщнocти нa Пeрник“,  заяви премиерът при обиколката си в града днес.

„Упрекът ми към предишния кмет и към областния управител е, че не са казали по-рано. Щяхме да влезем да оправим нещата август, септември, нямаше да се стигне изобщо до тук. Затова съм им сърдит“, заяви още премиерът, който инспектира докъде вървят спасителните работи заради водната криза.

„Премиерът постоянно прехвърля вината на ВиК дружеството и на общината, но е факт, че въпросното дружество е пускало водата само след направени заявки и разрешение от министерството, т.е. отговорността е и при министрите”, обясни ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова, която поиска среща с главния прокурор Иван Гешев заради бедствието в града.

Днес стана ясно, че социалистите ще внесат в парламента вот на недоверие към правителстното заради провал в политиката по околната среда и водите.

„Искам ТЕЦ-а да проверите как е приватизиран. По 1% на ден неустойка. Правят 70 милиона дълг, през една фирма за извозване на земни маси, тя поема целия ТЕЦ и го вземат без пари. Това се случва през 2008 година. Държавата отива на арбитраж. Г-жа Нинова хубаво ми даде тон“, нареди премиерът.

Той обясни, че ще бъде направен магистрален водопровод, нова пречиствателна станция и подмяна на критичните водопроводи. Министър-председателят посочи, че държавата ще съдейства с всичко, което може и заяви, че очаква още днес община Перник да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ. За да не стига и в други региони до проблем с водата, премиерът призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки. Той уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за подобен проблем.

„Имаме 20% намаление на загубите на вода за тези няколко дни“, докладва министърът на икономиката Емил Караниколов.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков допълни, че в настоящия програмен период е на разположение европейски ресурс от 1,5 млрд. лв., който може да се използва за водните цикли на общините. Условието е да се обединят ВиК дружествата, което зависи от местните власти.

От днес започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник.

Това ще доведе до по-добро качество на подаваната за населението  вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир „Студена“.

Очаква се да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник  клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата.

Главният инженер на ВиК- Стара Загора поеме оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма. Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков причина е влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.

Положението е много бедствено. Навсякъде, където се копае около магистралния водопровод излиза вода, загубите са големи, заяви в Перник зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него някои политически опоненти правят така, че цялата вина за тази криза да се припише на ГЕРБ и правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"