fbpx

Леко подобрение в промишленост, строителството и услуги

Общият показател на бизнес климата през декември се повишава с 0.9 пункта спрямо предходния месец, съобщиха от Националния статистически институт. Това е резултат на подобрение на показателите в промишлеността, строителството и сектора на услугите.

Бизнес климат

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 0.7 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за състоянието на предприятията. Анкетата отчита и известно увеличение на поръчките, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Бизнес климат в промишлеността

Недостигът на работна ръка и несигурната на икономическа среда продължават да затрудняват дейността на предприятията.

Мениджърите очакват запазване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

През декември показателят „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 2.6 пункта в резултат на подобрените оценки на предприемачите. Според тях новите поръчки през последния месец се запазват, но прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.

Бизнес климат в строителството

Недостигът на персонал, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните проблеми в сектора.

Подажните цени в строителството ще останат без промяна и в първите месеци на 2020 г., смятат мениджърите.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва приблизително нивото си от предходния месец. Благоприятни са прогнозите на търговците на дребно както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците от външния пазар през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. Не се превдижда промяна в продажните цени през следващите три месеца.

Показателят „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 0.9 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите. По-оптимистични са и мненията им за търсенето на услуги през следващите три месеца.

Бизнес климат в сектора на услугите

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните пречки в сектора на услугите.

И тук не се очаква промяна на продажните цени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"