fbpx

До 30 април се декларират доходи и се плащат данъци

Физическите лица подават декларации за доходите, получени през миналата година и плащат данъка до 30 април.

Промяна в срока няма, припомнят от НАП.

В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

ПИК на НАП може да се заявява по имейл или по телефон, трябва обаче да се получи лично.

Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Данъчните декларации са попълнени служебно. Потребителят, който притежава на ПИК, след като провери дали няма грешка, лесно и бързо по електронен път изпраща декларацията.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г.

Независимо от удължения срок обаче, много ЕТ вече са подали декларациите, посочват от НАП.

Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху налога за довнасяне, тези лица подадат годишната си декларация и внесат данъка до 1 юни. 

Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски.

Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират до 30 април.

А до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"