fbpx

ООН с мрачна демографска прогноза за България и региона

Доклад на ООН потвърждава много лошата демографска прогноза за България. Според него до 2050 година страната ни ще изгуби една четвърт от него.

Отбелязва се, че масовата амиграция на младите хола от Югоизточна Европа подставя държавите от региона в тежка ситуация.

ООН изтъква, че от десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет се намират именно в този регион.

Освен че идващите в тези страни са по-малко от емигриращите, ниската раждаемост, то и за разлика от Западна Европа в югоизточният райнон много по-малко използват имиграцията, за да попълват празнините.

Докладът алармира, че застаряването в тези държави поставя в реален риск бъдещето на основни социални услуги. Според цифрите между 1995 и 2035 година броят на 65-годишните ще се удсвои в повечето държави на югоизток.

От друга страна, ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, като и политическата несигурност увеличават недостига на работна ръка, което от своя страна затруднява икономическия ръст, защото голяма част от младите хора търсят и намира по-добре платена и перспективна работа на запад.

Сред констатациите и препоръките на ООН е това, че в страните от Югоизточна Европа трябва да се осигури по-плаво преминаване на младите от обучението им към работа, като в това се включва и осигуряване на достъп до предпочитана от хората професия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"