fbpx

Възстановяването да помири човека и природата, настоява Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН призова Г-20 да не унищожава планетата с пари, взети назаем от бъдещите поколения

Антониу Гутериш призовава всички членове на Г-20 да се присъединят към глобалната коалиция за постигане на нулеви емисии на парникови газове

Антикризисните мерки на страните от Г-20 трябва да осигурят намаляване на емисиите на парникови газове, в противен случай следващите поколения ще получат унищожена планета.

Това обяви в неделя генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, говорейки на закрито заседание на срещата на върха на Г-20 чрез видеовръзка.

Ние имаме моралното задължение да гарантираме, че трилионите долари за възстановяване от пандемията на коронавируса – парите, които вземаме назаем от бъдещите поколения – няма да се превърнат в планина от дългове за тях на унищожена планета, казва генералният секретар, цитиран от ТАСС.

По негово мнение възстановяването трябва да помогне за „помирението на човечеството и природата“. Той призова всички членове на Г-20 да се присъединят към глобалната коалиция за нулеви емисии на парникови газове и да предприемат действия сега, за да определят ясна посока.

Необходимо е да се определи цена за въглеродните емисии, да се спре субсидирането на изкопаеми енергийни източници, както и изграждането на нови електроцентрали, работещи на въглища, категоричен е ръководителят на ООН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"