fbpx

Програмата за борба с глада на ООН с нобеловата награда за мир

Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир за 2020 г. на Световната програма за прехрана (WFP) на ООН за усилията й за борба с глада, за приноса за подобряване на условията за мир в засегнатите от конфликти райони и за това, че действа като движеща сила в усилия за предотвратяване на използването на глад като оръжие за война и конфликт.

Това се казва в изявление на Нобеловия комитет, като се подчертава, че необходимостта от международна солидарност и многостранно сътрудничество е по-очевидна от всякога.

С тазгодишната награда норвежкият Нобелов комитет иска да насочи погледа на света към милионите хора, които страдат или са изправени пред заплахата от глад, се изтъква още в мотивите.

Посочва се, че Световната продоволствена програма е най-голямата хуманитарна организация в света за борба с глада и насърчаване на хранителната сигурност. През 2019 г. е оказала помощ на близо 100 милиона души в 88 страни, които са жертви на остра несигурност и глад.

Припомня се, че през 2015 г. премахването на глада е прието като една от целите на ООН за устойчиво развитие. Програмата за прехрана е основният инструмент на ООН за постигане на тази цел.

През последните години ситуацията в света са влошава, като през 2019 г. 135 милиона души са гладували, най-големият брой от много години насам. Това увеличение е причинено най-вече от войни и въоръжени конфликти.

Предупреждава се, че коронавирусната пандемия е допринесла за силно нарастване на броя на гладуващите в света. В страни като Йемен, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Буркина Фасо, комбинацията от военни конфликти, насилие и пандемия е довела до драстично нарастване на броя на хората, живеещи на ръба на глада. В лицето на пандемията Световната хранителна програма демонстрира впечатляваща способност да активизира усилията си. Както самата организация заявява, „До деня, в който имаме ваксина, храната е най-добрата ваксина срещу хаоса“, изтъква още Нобеловият комитет.

Светът е застрашен да преживее гладна криза с немислими размери, ако Световната програма за храните и други организации за подпомагане на храните не получат финансовата подкрепа, която са поискали.

Норвежкият Нобелов комитет подчертава, че предоставянето на помощ за повишаване на продоволствената сигурност не само предотвратява глада, но може да помогне и за подобряване перспективите за стабилност и мир.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"