fbpx

Поскъпват храните в света, най-много пшеницата, отчете ФАО

Организацията за прехрана и земеделие на ООН отбеляза покачване на индекса на цените на храните през септември с 2,1% и с 5% спрямо година по-рано.

От август средният индекс на цените на зърнените култури се е увеличил с 5,1%, надминавайки показателя от септември 2019 г. с 13,6%.

Най-много е поскъпнала пшеницата, на фона на опасенията от по-ниско производство в южното полукълбо и сухо време, засягащо посевите на зимната пшеница в много европейски страни.

Международните цени на царевицата също се повишиха поради влошаващите се култури, предимно в Европейския съюз, и ревизия надолу на запасите от предишния сезон в Съединените американски щати.

Международните цени на соргото и ечемика също се повишиха, докато на ориза спаднаха.

ФАО публикува и актуализирана прогноза за световното производство на зърнени култури през 2020 г .: въпреки лекия спад от миналия месец, все още се очаква рекордното производство, което може да достигне 2 762 милиона тона, или с около 2,1% по-високо в сравнение с 2019 г.

Месечният индекс на храните на ФАО се използва за проследяване на международните цени за най-търгуваните хранителни стоки.

Заради нарастването на котировките на палмови, слънчогледови и соеви масла на фона на силно търсене на световния пазар, средната стойност на индекса на цените на растителните масла на ФАО през септември се е увеличила с 6 процента, достигайки рекордно ниво през последните осем месеца.

Индексът на цените на месото през e с 0,9% по-нисък от този отпреди месец, отчасти поради решението на Китай да забрани вноса от Германия в отговор на заболяването африканската чума по свинете.

Умереното увеличение на цените на маслото, сиренето и обезмасленото мляко на прах се компенсира от спада в цените на пълномаслено мляко на прах, което остави индекса на млечните цени на ФАО през септември почти без промяна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"