fbpx

Гладът в света ще достигне библейски размери, необходими са 5 млрд. долара засега

Ръководителят на Световната хранителна програма (WFP) Дейвид Бийсли смята, че рискът от глад заради пандемията може да достигне „библейски размери“.

Организацията се нуждае от почти 5 милиарда долара през следващите шест месеца, за да проведе спешни хуманитарни дейности.

Световната продоволствена програма е агенция на ООН за борба с глада в света. Всяка година най-голямата хуманитарна агенция, която е базирана в Рим, доставя хранителни помощи на 90 милиона души в 80 страни, включително училищен обяд на близо 20 милиона деца.

„Всички данни, с които разполагаме, включително прогнозата на WFP за 80% увеличение на хората, които не са сигурни за прехраната си, показват истинската катастрофа. Ние сме изложени на риск от глад в библейски размери“, казва Бийсли в интервю за ТАСС.

В Латинска Америка броят на гладните ще се увеличи с 269%. Също толкова драматична ситуация се очертава в Източна и Централна Азия, където гладните се очаква да са със 135% повече, в Южна Африка увеличението ще е до 90%.

„Ако не действаме веднага, много от тези хора ще умрат, децата ще търпят последствия от недохранването в продължение на много години напред и целият свят ще бъде хвърлен назад, загубил всички плюсове, които постигна в борбата с глада през последното десетилетие“, продължава той.

Бийсли казва, че с избухването на пандемията организацията е трябвало да съсредоточи своите дейности върху подпомагане на нови групи, които са най-уязвими пред наложените ограничения.

„Мисията на WFP е да осигури храна на 138 милиона души през 2020 г., което е най-голямата хуманитарна операция в историята. И тази безпрецедентна криза изисква невероятна сума пари – WFP се нуждае от 4,9 милиарда долара през следващите шест месеца, за да продължи своята хуманитарна работа.“

Смъртните случаи от коронавирусна инфекция в света вече достигнаха 800 хиляди, сочат данни на американския университет Джонс Хопкинс.

Най-мнго са те в САЩ – 175 429, следва Бразилия със 113 358 починали и Мексико – с 59 610.

Общо, според университета, повече от 22,98 милиона души са заразени с коронавирус в света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"