fbpx

Световният туризъм може да загуби 3,3 млн. долара, сочи прогноза на ООН

Ако кризата в туристическия сектор се задържи 12 месеца, загубата за световната икономика може да достигне 3,3 трилиона долара или 4.2% от глобалния БВП.

Такава прогноза се съдържа в доклада на Конференцията за търговия и развитие (UNCTAD) към ООН, публикувана на 1 юли в Женева.

Световният туризъм ще загуби най-малко 1,2 трилиона долара, или 1,5% от глобалния брутен вътрешен продукт, след като беше спрян близо четири месеца от наложените ограничения заради пандемията на коронавирус.

Загубата може да нарасне до 2,2 трилиона долара или 2,8% от световния БВП, ако прекъсването на международния туризъм продължи осем месеца.

Туризмът е гръбнакът на икономиките на много държави и препитание за милиони хора по целия свят, се казва в доклада.

Ограниченията за пътуване, намалението на разполагаемия доход на потребителите и ниските нива на доверие могат значително да забавят възстановяването на сектора.

Прогнозите за загубите, представени в този доклад, имат за цел да напомнят за „голямото икономическо значение на туризма, казва Памела Коук-Хамилтън, директор на отдела за международна търговия в UNCTAD.

За много страни като малките островни държави, сривът на туризма означава срив на перспективите за тяхното развитие и това не може да бъде позволено, предупреждава тя.

Развиващите се страни биха могли да понесат най-големите загуби. Ямайка и Тайланд се открояват, като губят съответно 11% и 9% от БВП в най-оптимистичния сценарий. Други като Кения, Египет и Малайзия могат да загубят над 3% от своя БВП.

Но туристическият сектор в много богати страни също ще почувства кризата. Популярни европейски и северноамерикански дестинации, включително Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания и САЩ, могат да загубят милиарди долари поради драматичния спад на международния туризъм.

Авторите на доклада призовават правителствата да предоставят помощ на компаниите от туристическия сектор, които са изправени пред риск от фалит.

По-специално става въпрос за хотели и авиокомпании. Едно от решенията е предоставяне на заеми при ниски лихви.

Според UNCTAD международната общност би могла да окаже помощ на най-тежко засегнатите страни, като улесни получаването на финансова помощ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"