fbpx

България в първата група държави за ниво на човешко развитие

България заема 52-о място в списъка от 189 държави по Индекс на човешко развитие (Human Development Index).

Това става ясно от Доклада за развитие на човечеството за 2019 г., изготвен от Програмата за развитие на ООН (ПРООН), цитиран от БНТ.

Това е независим отчет, изготвен от водещи световни учени и експерти в областта на развитието и сътрудничеството. Според авторите му всички държави, подредени до 59-а позиция, влизат в групата на най-високото човешко развитие.

Докладът използва данни от Статистическия институт към ЮНЕСКО, базиран на информация от националните статистически институти на съответните страни. Индексът на човешкото развитие проследява сбор от показатели, по които се измерва качеството на живот. При съставянето му се използват коефициенти, базирани на три основни критерия: прогнозна продължителност на живот, ниво на грамотност на населението и жизнен стандарт.

По този показател България е сред водещите балкански държави. Преди нас са само Словения (24 място), Гърция (32 място) и Хърватия (46 място). Веднага след нас са Черна гора и Румъния, а Турция е 59. Тези три държави също влизат в групата с много високо ниво на човешко развитие.

Сърбия оглави групата на втората категория държави по човешко развитие. Тя е едва на 63 място.

С най-висок индекс на човешко развитие през 2019 г., както и през миналата, е Норвегия, следвана от Швейцария, Ирландия, Германия и Хонконг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"