fbpx

Глобалните чуждестранни инвестиции са паднали наполовина

Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са паднали с 49% през първата половина на 2020 г. в сравнение с 2019 г., поради икономическите последици от COVID-19. Това са данни от бюлетина на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), публикуван във вторник в Женева.

Пандемията и блокиранията по света забавиха съществуващите инвестиционни проекти и перспективите за дълбока рецесия накараха мултинационалните предприятия да преоценят новите проекти.

„Спадът на ПЧИ е по-драстичен, отколкото очаквахме, особено в развитите икономики. За разлика от тях, развиващите се преживяха бурята сравнително по-добре през първата половина на годината “, казва Джеймс Джан, директор на инвестициите и предприятията на UNCTAD.

Според доклада развитите икономики отбелязаха най-голям спад, като ПЧИ достигнаха около 98 млрд. долара за шестмесечния период – срив от 75% в сравнение с 2019 г.

Тенденцията се влоши от рязко отрицателните потоци в европейските икономики, главно в Холандия и Швейцария. ПЧИ в Северна Америка са намалели с 56% до 68 млрд. долара.

Междувременно намаляването на ПЧИ с 16% към развиващите се икономики беше по-малко от очакваното, главно поради устойчивите инвестиции в Китай.

Потоците са намалели само с 12% в Азия, но са с 28% по-ниски в сравнение с 2019 г. в Африка и с 25% по-ниски в Латинска Америка и Карибите.

През шестте месеца до юни 2020 г. развиващите се страни в Азия представляват повече от половината от световните ПЧИ. Потоците към икономики в преход спаднаха с 81% поради силното намаление в Руската федерация.

Докладът показва, че през първите три тримесечия на 2020 г. стойностите на трансграничните сливания и придобивания са достигнали 319 млрд. долара. Спад от 21% има в развитите страни, които представляват около 80% от глобалните транзакции

Стойността на съобщенията за инвестиционни проекти на зелено – индикатор за бъдещите тенденции на ПЧИ – е 358 млрд. долара през първите осем месеца на 2020 г. Развиващите се икономики отбелязаха много по-голям спад (-49%) от развитите (-17%), отразявайки техния по-голяма капацитет за икономическа подкрепа.

Обявените сделки за трансгранично финансиране на проекти намаля с 25%, като най-големият спад е през третото тримесечие на 2020 г. и това  предполага, че плъзгането все още се ускорява.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"