fbpx

35% срив на БВП, прогнозира главният икономист на Goldman Sachs

БВП на развитите страни през второто тримесечие може да бъде намален с 35% в сравнение с първите три месеца на тази година поради разпространението на коронавируса.

Това се посочва в доклад на главния икономист на американската инвестиционна банка Goldman Sachs Ян Хациус, цитиран от ТАСС.

Тази рецесия ще бъде четири пъти по-висока от предишния рекорден темп на спад на БВП, регистриран през 2008 г. в разгара на световната финансова криза.

Хациус отбеляза, че е трудно да се предвиди колко бързо икономиките ще се възстановят от този шок, тъй като не е известно колко скоро ще бъдат премахнати ограниченията върху дейностите на предприятията в различни страни поради коронавирусната пандемия.

„Намалението на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция е пряко следствие от мерките за социално разстояние и спад в икономическата активност, така че ситуацията може да се промени бързо, ако хората се върнат на работа“, каза икономистът.

В същото време той подчерта, че отговорът на Европа на настоящата криза „трябва да бъде по-широк“ и включва „намаляване на фискалната тежест и по-голям ангажимент за запазване на еврозоната“.

Хациус добавя също, че „развиващите се страни ще се нуждаят от допълнителна помощ от заможни нации“, за да се справят с кризата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"