fbpx

Държавите да купуват акции в компании – реакция на ЕК срещу китайски поглъщания

Брюксел насърчава страните членки на ЕС на купуват акции в компании, за да се противопоставят на заплахата от китайски поглъщания.

Това става ясно от интервю на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер за Financial Times, цитирано от Econоmic.bg.

„За нас няма проблем, ако държавите решат да се намесят като пазарни участници, ако е необходимо, ако придобият акции в дадена компания, ако искат да предотвратят подобно поглъщане“, изтъква Вестагер и предупреждава, че съществува реален риск бизнесът, който е уязвим, да бъде обект на поглъщане“.

От думите и се разбира, че Комисията работи интензивно, тъй като ситуацията изисква необходимостта от мерки в тази посока.

FT коментира, че европейските компании отдавна са в полезрението на китайските конкуренти, но резкият икономически спад, причинен от избухването на коронавируса и последвалото рязко падане на цените на акциите на целия континент, увеличи потенциала за задгранични оферти

Припомня се и натискът от страна на Германия и Франция регулаторите да осигурят равнопоставеност между европейските и китайските конкуренти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"