fbpx

Антимонополният регулатор на ЕС разследва „Гугъл“

Започнало е ново разследване на технологичния гигант „Гугъл“ (Google), съобщава  Антимонополният регулатор на ЕС, предаде Ройтерс.

Проверката обхваща събирането и ползването на данни на потребители на най-популярната интернет търсачка в света.

През последните години на „Гугъл“ са наложени рекордни по размер глоби.

Европейската комисия заяви, че нейният атнимонополен регулатори ще търси информация за това как и защо компанията-майка на „Гугъл“ – Alphabet Inc. събира данни.

„Комисията изпрати на компанията Aplhabet въпросници като част от предварително проучване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни. В ход е предварително разследване“, посочи в имейл до Ройтерс европейският антитръстов регулатор.

Според този документ разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други.

От „Гугъл“ посочиха, че използват постъпващите данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят свои данни по всяко едно време.

През последните две години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер наложи глоби на „Гугъл“ на обща стойност от над 8 милиарда евро и нареди на технологичният интернет гигант да промени своите бизнес практики.

„Гугъл“ е обект на разследване и от Министерството на правосъдието на САЩ, както и от прокурори в 47 американски щата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"