fbpx

Европа ще изпадне в историческа рецесия, сочи прогнозата на ЕК

Въпреки бързите и всеобхватни мерки на политиката както на европейско, така и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще се наблюдава рецесия от историческа величина.

Това се казва в пролетната икономическа прогноза на ЕК, представена днес в Брюксел.

От пролетта на 2020 г. икономиката на еврозоната ще се свие с рекордните 7,7% през 2020 г. и ще отбележи растеж от малко над 6% през 2021 г.

Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 7,5% през 2020 г. и да отбележи растеж от около 6% през 2021 г.

Пандемията засегна всички държави членки и сътресението в икономиката на ЕС е симетрично.

Очаква се обаче както спадът в производството през 2020 г. (от -4% в Полша до близо -10% в Гърция), така и степента на възстановяване през 2021 г. да се различават значително.

Икономическото възстановяване на всяка страна членка ще зависи не само от развитието на пандемията в съответната държава, но и от структурата на нейната икономика и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики.

Европа преживява икономическо сътресение, което няма еквивалент от Голямата депресия насам. Както мащабът на рецесията, така и степента на възстановяване ще бъдат неравномерни, тъй като те ще зависят от темпа на преустановяване на ограничителните мерки, от значението на услуги като туризма за всяка икономика и от финансовите ресурси на всяка държава. Тези различия представляват заплаха за единния пазар и за еврозоната“. Това заяви Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на икономиката.

Според прогнозите, равнището на безработица в еврозоната ще се увеличи от 7,5 % през 2019 г. на 9,5% през 2020 г., преди да намалее отново до 8,5% през 2021 г.

В ЕС се очаква равнището на безработица да се увеличи от 6,7 % през 2019 г. до 9% през 2020 г., след което да се понижи до около 8% през 2021 г.

Инфлацията ще спадне рязко, като се очаква хармонизираният индекс на потребителските цени да се намали през тази година към 0,2% за еврозоната и към 0,6% за ЕС, след което да нарасне догодина съответно към 1,1% и към 1,3%.

Особено уязвими са държавите с висок дял на работниците на краткосрочни договори и държавите, в които голяма част от работната сила зависи от туризма. Младите хора, които навлизат на пазара на труда в този период, също ще се сблъскат с трудности при намирането на своето първо работно място.

Тъй като страните от ЕС харчат милиарди евро за борба с кризата, причинена от пандемията на коронавирус, ЕК очаква увеличаване на бюджетния дефицит.

Общата стойност на държавния дефицит на всички страни от ЕС през 2019 г. беше около 0,6% от БВП. Очаква се през 2020 г. той да нарасне до 8,5% с последващо намаление до 3,5%.

След наблюдаваната от 2014 г. насам низходяща тенденция, се очаква покачване и на съотношението на държавния дълг към БВП. В еврозоната това съотношение ще се увеличи от 86% през 2019 г. на 102,7% през 2020 г., след което ще спадне до 98,7 % през 2021 г.

В ЕС се очаква то да се увеличи от 79,4 % през 2019 г. до около 95% през текущата година, след което да спадне до 92% през следващата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"