fbpx

Европейският съвет обсъжда Плана за възстановяване на Европа

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 юли в Брюксел, съобщиха от правителствения пресцентър.

Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

На съвета ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19. В плана е включена Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструментът „Следващо поколение ЕС“.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението, представено от Европейската комисия на 27 май.

То се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро.

На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС – отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС. Приоритет за България е насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"