fbpx

29 млрд. евро от ЕС са за България през следващите 7 години

Близо 29 млрд. евро ще получи България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“.

За страната ни има с 1 млрд. евро повече в новия бюджет на ЕС, стана ясно след приключилата среща на лидерите на държавите членки в Брюксел.

За първи път са предвидени и допълнителни 200 млн. евро за най-слабо развитите региони, каза министър-председателят Бойко Борисов след края на продължилия пет дни Европейски съвет, съобщи пресслужбата на МС.

В условията на тежката криза, породена от COVID-19  в целия свят и при изключително трудни преговори в Брюксел се запазва европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика.

За кохезионна политика са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. повече от настоящата Многогодишна финансова рамка.

Друг важен момент е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по тази линия. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн. евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на повече от 7,7 млрд. евро грантове. Основната част от тези средства – над 6 млрд евро, са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика.

Ще разчитаме и на 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата.

В Пакета „Следващо поколение ЕС“ са включени и над 600 млн. евро за България.

Общата Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд евро, а в Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъдат 750 млрд евро.

Така в следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира общо 1 трилион 824 млрд евро. В Пакета „Следващо поколение ЕС“ 390 млрд евро ще бъдат предоставени на държавите членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Страните ще могат да ползват и 360 млрд. евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"