fbpx

Всеки трети българин живее на студено през зимата, твърди Евростат

България заема две първи и две втори места в негативни класации за качество на живот в 6 сектора, изследвани от Евростат за 2018 година.

Над 31% от българите не могат да си позволят месо или риба в менюто си на всеки втори ден. По този показател България е на първо място, като далеч на втора позиция е Румъния с 16.3 на сто. Литва е на трето място с 14.5%, пише Дневник.

България е и на първо място по хора, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Това е проблем за всеки трети българин (33.7%). Отбелязва се, че тук има спад от близо 3% спрямо 2017 г. На второ място е Литва с 27.9% от населението, което не може да отоплява жилищата си. Гърция е на трето място с 22.7 на сто.

Почти 32% от анкетираните българи твърдят, че имат просрочени ипотека, наем, комунални сметки или друг тип финансови задължения. Отчита се спад от 1.4 на сто. По този показател единствено Гърция е пред България, където 43% признават, че имат просрочени задължения. С близо 22% Кипър се нарежда на трета позиция.

По данни на Евростат през 2018 г. 18.5% от българите не са могли си позволят кола. В същото време се твърди, че страната ни е сред тези в ЕС с най-много автомобили на глава от населението.

По другите два изследвани показателя – хора, които не могат да си позволят поне една седмица отпуска, и такива, които не могат да се справят с непредвидени разходи, България е в средата с почти еднакъв резултат със средния за ЕС, отбелязва изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"