fbpx

Фейсбук готов да се откаже от криптовалутата „Либра“

„Фейсбук“ няма да продължи проекта Либра, ако тази криптовалута не получи одобрение на американските регулаторни органи.

Освен това, социалната мрежа ще излезе от Асоциация „Либра“, ако други нейни членове решат да пуснат дигиталната валута преди САЩ да подкрепи подобен ход.

Това заяви създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, цитиран от БНР, като в същото време изтъкна, че се надява да не стане така.

Зукърбърг говори пред Комисията за финансови услуги на Конгреса на САЩ, той добави, че неговият екип е в контакт с над 30 регулаторни органи по целия свят във връзка с проекта Либра и обеща да предостави по-късно на Конгреса пълният списък на контактуващите по този въпрос регулатори.

На въпрос защо проектът „Либра“ е бил изоставен от редица „стабилни партньори“, включително от компании като MasterCard и Visa, Зукърбърг заяви, че би било по-добре този въпрос да се зададе на потенциалните партньори. Според него тези компании преразглеждат тяхното участие, тъй като проектът е „рисков“ и е подложен на „голям контрол“.

Агенциите коментират, че Зукърбърг се е опитал, но не е успял да убеди конгресмените, че новата дигитална валута не е „перфектно средство за пране на пари“, както я определиха членове на Конгреса.

Един от тях изтъква, че не е възможно да има силна система против прането на пари и в същото време анонимни собственици на финансови портфейли с Либра, на което Зукърбърг отговаря, че Либра ще прилага „същите стандарти“ срещу прането на пари, както всяка друга „система от световна класа“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"