fbpx

20 млн. евро за евтини кредити по селската програма

Правят кредитен фонд с бюджет от 20 млн. евро, с които ще се съфинансират проекти по селската програма или ще се отпускат нисколихвени заеми.

Това стана ясно по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Близо 114 млн. евро ще бъдат разпределени догодина между проекти по 11 мерки и подмерки, реши още Управляващият орган на програмата.

Ще бъдат преразпределени 77 млн. евро от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) към подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, мярка 11 „Биологично земеделие“ и подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Преразпределението се налага, за да могат да бъдат усвоени повече пари в заключителния етап на програмата.

Управляващият орган одобри и прехвърляне на допълнителни 70 млн. евро от нестартирали мерки и подмерки. Със средствата ще се финансират проекти по мярка 5 „Възстановяване на селскостопански производствен потенциал, претърпял щети в резултат на природни бедствия, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“.

Така ще се подпомагат инвестиции за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства. С парите ще могат да се купуват и животни.

В началото на 2020 г. ще приемат проекти по подмярка 6.3 на фермери, които отглеждат свине, птици, кози и овце. Целевият прием ще бъде насочен към малки земеделски стопанства.

Важен акцент в годишната работна програма е предстоящият прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, който се планира в периода март-април 2020 г. Проектите ще бъдат изцяло от сектор „Животновъдство“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"