fbpx

Държавата прави компенсационен фонд, събиран с вноски от фермерите

Да бъде създаден фонд към Разплащателната агенция за обезщетение от климатични събития, предлагат от аграрното министерство. В него ще участват земеделски производители.

„Целта ни е до края на годината да структурираме този фонд и следващата година той да заработи. Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд“, обясни по време на Осмата национална среща на земеделските производители министър Десислава Танева.

Тя потвърди, че фермерите ще участват доброволно във фонда.

„Смятам, че стратегически и визионерски погледнато за едрите земеделци това предложение не е особено приемливо, но те ще имат възможност да участват само с част от техните площи. Никой няма да задължава никого“, допълни Танева.

В началото от фонда ще се изплащат обезщетения само за повреди от градушка. В страни с подобни структури от 10 години, сега разработват схеми и за компенсация заради суша.

Държавен фонд „Земеделие“ започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития, съобщи и изпълнителният директор на фонда „Земеделие“ Васил Грудев.

Вноската на земеделските производители ще бъде определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Участието ще става в общото заявление и ще се подава в периода март-май.

Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд, подчерта и Грудев. ДФЗ ще изгради компенсационния фонд чрез доброволните вноски на земеделските производители, държавната помощ за пропаднали площи и посредством ангажиране на средства от мярка 17 „Управление на риска“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"