fbpx

Инфлацията в еврозоната падна до четиригодишно дъно

Инфлацията в еврозоната продължи да намалява поради спадащите цени на петрола.

Но все пак има увеличение на цените, което е обнадеждаващ знак за служителите на ЕЦБ, които се опитват да предотвратят заплахата от дефлация на фона на рецесията в икономиката на съюза.

Потребителските цени в 19-те страни от еврозоната паднаха до четиригодишно дъно от 0,1% през май от 0,3% през април.

Това е много под целта на ЕЦБ от около 2%, тъй като цените на енергията намаляха с 12% поради глобалната рецесия и противоречия между водещите производители на петрол, съобщи Ройтерс.

Но „базовият“ показател, който изключва цените на храните и енергията, остана 1,1%, докато дори по-тесният показател, без цените на алкохола и тютюна, е 0,9%.

Въпреки факта, че всички показатели са под целевото ниво на ЕЦБ, регулаторът има малко възможности да контролира цените.

Някои служители дори предупредиха, че през следващите месеци може да наблюдаваме дефлация, главно поради ниските цени на енергията, на които централните банки обикновено не се фокусират.

Въпреки това е вероятно ЕЦБ да приложи повече стимулиращи мерки през юни или юли на фона на очаквания икономически спад от 10% и запазване на коронавирусните ограничения за по-дълъг период от очакваното.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"