fbpx

Силно влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, който е определен след проучване сред 1155 инвеститори между 5-ти и 7-ми март, се срина с цели 22,3 пункта до -17,1 пункта. През февруари индексът беше от 5,2 пункта.

Сегашното ниво е най-ниско от април 2013-а година.

Това представлява най-драматичен месечен спад на индекса откакто съществува самото проучване и не означава нищо друго, освен че инвеститорите се подготвят за дълъг период на икономическа слабост, съобщи БНР.

Новият коронавирус Covid-19, който сега се разпространява бързо по целия свят вероятно ще потопи глобалната икономика в рецесия, отбеляза шефът на Sentix Манфред Хюбнер.

Сегашният спад се съпоставя със световната финансова криза след фалита на банката Lehman Brothers през есента на 2008-а година, ядрената авария във Фукушима от март 2011 година и петролната кредитна криза през 2016-а година.

Общият Sentix индекс на Германия също се понижава рязко през март до -16,9 пункта от 4,5 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от октомври 2019-а година.

Аналогичното проучване за САЩ показва малко по-спокойно поведение, но и тук Sentix индексите се понижават до най-ниски нива от октомври 2019-а година.

Проучването за Източна Европа отчита драматично влошаване на инвеститорските нагласи, като общият индекс пада през март до -12,9 пункта (най-ниско ниво от февруари 2016-а година) от 5,5 пункта през февруари.

Индексът на бъдещите икономически нагласи се влошава от 5,8 до -15,0 пункта, което е най-нискоот декември 2011-а година.

Според Манфред Хюбнер инвеститорите искат да видят ясен и силен сигнал за промяна на паричната политика от ЕЦБ на заседанието й, което ще се проведе на 12-ти март.

Ако не се предприемат действия, никой не трябва да бъде изненадан от нов момент от типа на фалита на Lehman Brothers, който ще увеличи хаоса, казва той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"