fbpx

Страхът от коронавируса сваля цените на петрола

Цените на петрола паднаха с над 2% в понеделник, тъй като нарастващият брой на хората, заразени с новия коронавирус в Китай, засили опасенията относно търсенето на суровини.

Фючърсите за суров петрол Brent паднаха с 2,17% до 59,37 долара за барел, като по-рано цената намаля до 58,68 долара, най-ниското ниво от края на октомври.

Фючърсите на WTI паднаха с 2,33% до 52,93 долара за барел по-рано по време на сесията, като достигнаха минимум от началото на октомври 52,15 долара, съобщи Ройтерс.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви в понеделник, че следи ситуацията в Китай и добави, че разпространението на новия вирус може да бъде ограничено.

Той заяви, че кралството и другите членове на Организацията на страните износители на петрол заедно с производителите на групата OPEC +, могат, ако е необходимо, да предприемат мерки за стабилизиране на пазара.

В момента петролът вероятно няма да има много купувачи, поне „докато има конкретни признаци за поемане на контрол над коронавируса“, ​​заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор на OANDA.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"