fbpx

Конституционният съд ще казва има ли имунитет президентът

Конституционният съд е образувал дело под номер 1/2020 г. по искане на главния прокурор за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на България.

Това се посочва в съобщение на сайта на съда. Докладчик по конституционното дело е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано днес стана известно, че Иван Гешев е изпратил искане за тълкуване на чл. 103 от Конституцията на въпроси, свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието „държавна измяна“, а също и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според член 103 на Конституцията – президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според основния закон на държавата те не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Главният прокурор пита дали е законосъобразно извършването на проверки от държавните органи, оправомощени по силата на закона, в случай, че в хода на дейността си и след встъпване в длъжност на президента, респ. вицепрезидента, посочените държавни органи бъдат известени или непосредствено разкрият, че са налице признаци за извършено от президента, респ. вицепрезидента, престъпление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"