fbpx

БСК подкрепя исканията за спиране на Наредба Н-18

Българската стопанска камара подкрепя исканията на бизнеса Наредба Н-18 да бъде спряна докато не се изчистят спорните й разпоредби.

Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства предизвикаха широка публична дискусия.

В продължение на година и половина БСК активно участва в преговорите по промяна на изискванията. Бяха проведени множество публични събития – дискусии, пресконференции, семинари, работни срещи между заинтересованите бизнес организации и държавната администрация, припомнят от Камарата.

Неколкократно сроковете за влизане в сила на Наредбата бяха отлагани, а работата по промяната на спорните текстове продължава и днес в рамките на сформираните три работни групи – Софтуерна фискализация, Облекчаване режима на картовите плащания, Модернизиране на ФУ чрез разширяване на функционалността им.

Въпреки положените усилия, Наредба Н-18 продължава да съдържа редица проблемни текстове, които затрудняват фирмите в България, увеличават административния и финансов натиск (особено върху микро- и малките предприятия), създават несигурност и възпрепятстват нормалното функциониране на бизнеса у нас.

На фона на нерешените проблеми, предстои на 31 януари т.г. Наредбата да влезе в сила. Този факт отново провокира вълна от социално напрежение, се казва в позиция на БСК.

От организацията настояват да бъде отложено влизането в сила на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми по прилагането й.

Да бъдат изменени и разпоредбите на чл. 186 и чл. 187 от ЗДДС, касаещи принудителна административна мярка запечатване на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца.

Вярваме, че хиляди коректни търговци няма да бъдат оставени „извън закона“ на 1 февруари 2020 г., въпреки времето, усилията и средствата, които са вложили, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18, обобщават от БСК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"