fbpx

Кризата остави 83 000 на улицата, ново увеличение на безработните през есента

Без работа у нас в момента са 284 000 души и те са с 83 хиляди повече спрямо времето преди пандемията.

Ако има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври, съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Властта се стреми да завърши годината с 6,5% безработица, което ще е с 2,5% повече в сравнение с миналата година.

През май е регистрирана рекордна за последните години безработица от 9%, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.1 процентни пункта, а на годишна- с 3.7 пункта.

От 1 юли мярката 60/40 ще се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за секторите „Транспорт“ и „Туризъм“, които са най-пострадали от кризата с коронавируса, съобщи още Деница Сачева.

Още 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Така хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, ще могат да бъдат наети обратно и ще получават 610 лева от държавата.

За работодателя остават само осигуровките. 26 000 от сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм“ са се регистрирали в Бюрото по труда, около 7000-8000 от тях са намерили работа.

На първичния пазар на труда през май са заявени 15 034 работни места, като 83.3% от тях са в частния сектор. Най-много от тях са в преработващата  промишленост (26.3%), хотелиерство и ресторантьорство (19.5%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.6%) държавното управление (7.5%), селското стопанство (7.1%), и строителството (5.4%).

Сред най-търсените са бармани, сервитьори, готвачи, камериери, квалифицирани работници за производство на храни, облекло, дървени изделия, работници в добивната и преработващата промишленост, в строителството и транспорта, по събиране на отпадъци, в селско, горско и рибно стопанство, продавачи, водачи на МПС, персонал, полагащ грижи за хората.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"