fbpx

Милениал поколението движи пазара на луксозни имоти

Сред купувачите на луксозни имоти нараства делът на т.нар. милениал поколението – родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи на висок клас жилища и се очаква делът им да се повиши.

 „Съвсем скоро именно клиентите от милениал поколението ще движат пазара и на луксозни имоти. Те държат особено на технологичните възможности, които жилището предлага. Като например единна система за управление за електричество, отопление, осветление и други, както и дистанционен контрол на сигурността и достъпа до имота“, разказа Крис Дийц, вицепрезидент Глобални операции в Luxury Portfolio International.

У нас делът на милениалите е по-малък. Този тип купувачи се ориентира към имоти за собствено ползване – апартаменти с високи тавани и просторни помещения, също и нови къщи с модерна архитектура и обзавеждане, разположени в елитните райони на София.

Предпочитаните локации за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро.

Традиционно най-много сделки се регистрират в централната част на София и района на Докторски паметник, както и в елитни квартали като Лозенец.

Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони – Кръстова вада и Манастирски ливади, където по протежение на бул. „България“ се появиха затворени комплекси с високо качество на строителството.

Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот надхвърля 2000 евро/кв. м, докато средните за висок клас имоти нива в останалата част от квартала се движат около 1400-1500 евро/кв. м.

След еуфоричния период през 2018 г., отиващата си 2019 г. донесе отрезвяване на продавачите и значимо преосмисляне на ценовите нива в луксозния сегмент.

Увеличават се покупките, сключени след корекции в офертни цени. Ако през 2018 г. преобладават отстъпките до 5%, то през настоящата година купувачите успяват да договорят до 12% понижение на офертната цена.

 „Собствениците вече усещат нарастващата конкуренция и необходимостта от преосмисляне на ценовите оферти“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

 Според нея се появяват все повече нови имоти на пазара, което ще повиши конкуренцията в предлагането и ще окаже натиск върху цените.

През следващите няколко години се очаква бум във високия клас имоти в Азия. В момента най-горещите точки са Монако, Париж, Лондон, Ню Йорк, Френската Ривиера, Холивуд, Лос Анджелис и Сингапур.

Сделките с кредит са предпочитани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 000 евро. При тях обичайно делът на кредита е до 1/3 от цената на имота. Това също е специфична разлика, която отличава луксозния сегмент от масовия жилищен пазар, където с комбинация от ипотечен и потребителски кредит в редица случаи се финансира и 100% от цената.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"