fbpx

Фермерите ще кандидатстват за субсидии електронно от догодина

Кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по време на Деветия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Според Грудев така ще бъде намалена административната тежест, ще се облекчи работата и задълженията на всички бенефициенти.

В момента е разработена индивидуална среда за всеки кандидат и там могат да се визуализират електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.

Предвижда се и обучение за работа за всички заинтересовани страни, за да се запознаят с процесите по очертаване на парцелите и зареждане на данните.

По време на семинара на НАЗ, ръководителят на звено ИСАК Николай Кожухаров представи функционалностите, разработени в системата. Той призова кандидатите по директните плащания не само да се регистрират в нея, но и като нейни ползватели да задават своите въпроси и отправят предложения в платформата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"