fbpx

Производството на мляко продължава да пада

Общото производство на мляко през 2018 г. у нас е 995 023 хил. литра. Това е с 6,1% по-малко в сравнение с предходната година, показва анализ на агростатистиката.

Намалението е в резултат основно от свиване на добива на краве мляко и в по-малка степен на отчетеното по-малко козето. Годишният добив на биволско и овче мляко нараства, но това е минимален дял от общото млечно производство на страната.

През м.г. са добити 872 596 хил. литра краве мляко (88% от общото производство за годината), което е със 7,2% под нивото от предходната година. Причината за спада е намалението на млечните крави.

Към края на годината общият им брой е спаднал със 7,1% спрямо същия период година по-рано. Най-осезаемо намаление има при малките и средни стопанства, където се отглеждат до 50 животни. Заради сравнително по-неефективно производство, там изпитват и повече затруднения при привеждане на фермите в съответствие с изискванията за качествена млечна суровина.

През 2019 г. се очаква общото производство на мляко в страната да бъде около 970 млн. литра, или с около 3% под нивото от 2018 г. Спадът ще се дължи основно на намаленото количество на кравето, което се очаква да е 845 млн. литра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"