fbpx

Moody’s оцени влизането ни в ERM II

Рейтинговата агенция Moody’s оценява приемането ни в механизма ERM II и реагира с повишаване на дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива.

Това става ясно от съобщението на Министерството на финансите.

МФ пише още, че решението на Moody’s отразява подобряването на институционалния капацитет и ефективността при разработване на политики, с което страната навлиза в последния етап преди членството в еврозоната. Повишеният рейтинг отчита също и намаления риск по отношение на дълга в чуждестранна валута, значителните фискални резерви и очакванията, че благоприятната динамика на бюджетните показатели и дълга в периода след шока от пандемията ще подкрепят силната фискална позиция.

Анализаторите оценяват влизането на България във Валутния механизъм II (ВМ II) като една от последните решаващи стъпки преди членството в еврозоната, изтъкват още от финансовото ни ведомство. Moody’s отчита и установеното тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ в областта на банковия надзор и счита, че то ще допринесе допълнително за подобряване на регулаторната среда и ще насърчи приемането на най-добри практики.

Според Агенцията пандемията ще се отрази негативно на публичните финанси на страната ни. Спадът на БВП е оценен на 3.5 % през 2020 г., последван от възстановяване от 2.7 % през 2021 г.

Очакваният спад и необходимостта от подкрепа на икономическата активност за справяне с пандемията ще окажат натиск върху приходите и разходите на бюджета и ще доведат до дефицит от 3 % от БВП през 2020 г. и 1.6 % през 2021 г. Moody’s очакват държавният дълг да се повиши до 23.9 % през 2020 г. и 24.2 % през 2021 г., след което постепенно да се понижи до 23.5 % през 2022 г.

Премиерът Борисов се похвали с постинг във Фейскбук с решението на Moody’s. Борисов завършва, изтъквайки – „Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса“, което в политически контекст означава, че масовите искания за оставка не са в дневния ред на кабинета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"