fbpx

Еврокомисарят Мария Габриел е заразена с коронавирус

Европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел е дала положителна проба за новия коронавирус.

Тава съобщи самата тя в профила си във Фйсбук. Тя уточни, че първоначалният й тест е бил отрицателен, а вторият – положителен. Габриел се е изследвала поради контакт със заразен от екипа й.

Тя още в понеделник се е поставила под карантина. Габриел е първият високопоставен представител с потвърдена инфекция от коронавирус.

„Чувствам се добре и оставам под карантина, спазвайки установените разпоредби и предписания за изолация. Пазете се и бъдете здрави!“, написа Мария Габриел.

612 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени 6048 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система.

Случаите на новата инфекция, потвърдени в България към момента, са общо 23871. Активните са 7271. Излекувани са вече 15 713 лица. 150 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.

С доказана коронавирусна инфекция в болници са настанени 1131 пациенти, от тях 58 са в интензивни отделения.

887 са починалите при които е бил констатиран коронавирус от началото на пандемията. Седем са случаите от изминалите 24 часа.

При повече от 10 000 хоспитализирани ще има голям натиск над системата, смята математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

Пред бТВ той заяви, че здравната система може да издържи до края на октомври дори дневно заразените да са над 500.

От понеделник в средствата за масов транспорт започват засилени проверки за носене на предпазни маски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"