fbpx

Световният дълг опасно ще нарасне, прогнозира МВФ

Световният дълг ще се увеличи с 13 процентни пункта и ще достигне 96,4% от БВП през 2020 г. Това е една от прогнозите в доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

В развитите страни, този показател ще е 122,4% от БВП, включително 131,1% от БВП в САЩ, 97,4% от БВП в еврозоната, 251,9% от БВП в Япония, 95,7 % От БВП във Великобритания и 109,5% от БВП в Канада.

В бързорастящите и със средни доходи страни държавният дълг ще достигне 62% от БВП, включително 17,9% от БВП в Русия и 64,9% от БВП в Китай.

В развиващите се страни с ниски доходи числото ще е 47,4% от БВП.

Епидемията, причинена от нова коронавирусна болест, ще доведе до значително влошаване на фискалната ситуация в почти всички страни по света, смятат икономистите от МВФ, цитирани от ТАСС.

Избухването на COVID-19 и неговите финансови и икономически последици ще доведат до значително увеличение на бюджетния дефицит и на държавния дълг.

Бюджетните приходи ще паднат още по-бързо поради спад в производството, се казва в документа.

Очаква се балансът на държавните бюджети през 2020 г. да се влоши в почти всички страни, подчертават икономистите. Най-вече тази тенденция ще се прояви в развитите страни.

Като цяло бюджетният дефицит се очаква да се увеличи повече в развитите икономики.

Епидемия, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на 2019 г. в Централен Китай и се разпространи в повечето страни.

До момента повече от 1,9 милиона души са се заразили, а над 120 хиляди са починали.

С кратък туит Кристалина Георгиева презентира Фискалния монитор на Международния валутен фонд за април 2020, представен днес, 15 април:

Нашите 3 приоритета на фискалната политика за справяне с въздействието на пандемията # COVID19:

  1. Пари за здравни системи
  2. Спешни спасителни линии за спасяване на живот и поминък
  3. Поддръжка за възстановяване

В резюмето на Фискалният монитор се посочва, че пандемията е повишила до безпрецедентно ниво необходимостта от действия, свързани с фискалната политика.

В този брой на фискалния монитор се обсъжда ролята на фискалната политика за спасяване на живота, защита на най-засегнатите хора и фирми от загуба на доходи, безработица и фалити и намаляване на вероятността пандемията да доведе до дълбок и дълготраен спад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"