fbpx

Да се разсрочат дълговете към колекторските фирми, настоява асоциация

Асоциацията за защита на потребителите настоява да се разсрочат дълговете на физическите лица към фирмите за събиране на вземания и бързите кредити до 6 месеца, каквито мерки се предложиха за банките. Целта е да се помогне на гражданите, които имат лошо финансово състояние и са останали без работа.

„Мерките трябва да са предназначени за всички физически лица, които се затрудняват да обслужват задълженията и заемите си, като те трябва да декларират това пред съответната колекторска агенция или фирма за бързи кредити“, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски, който се срещна днес с Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се. БГ“

Тези, които се възползват от гратисния период на обслужване на дълговете си, ще получат нов погасителен план след изтичането му.

„Ние от Асоциацията за защита на потребителите алармираме за липсата на законово регламентиране на дейността на колекторските фирми в България от две години“, подчерта на срещата Пейо Майорски.

Народното събрание отказва да регулира дейността им и в Гражданско-процесуалния кодекс, за разлика от частните съдебни изпълнители.

В момента колекторските фирми не се контролират от никого, работят свободно на пазара, като оперират с дългове за над 3 млрд. лв. на българските граждани.

Масовата практика е те да изкупят дългове на 15-20% от стойността им, а същевременно не се дава възможност първо на длъжника да си изкупи дълга от банката. Така се погазват правата на обикновените хора – потребители.

Пресен пример за това е скандалът с Българската банка за развитие, която отпуска 75 млн. лева кредит на фирма за събиране на вземания.

С тази сума ще бъдат изкупени кредити от две банки на обща стойност 500 млн. лева. От ББР заявиха, че отпуснатите средства са обезпечени чрез тази част от кредитите, които са покрити с активи, а те се оценяват на 150 млн. лв.

Сред предложенията на организацията е да се даде възможност първо на длъжника да си изкупи дълга и едва след това да бъде предложен на колекторските фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"