fbpx

През март НАП пуска предварително попълнени декларации

Граждани, които имат персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, могат да видят предварително попълнената си данъчна декларация в интернет през март.

Това обясни пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. Според него до тогава се очаква много хора да поискат персонален код, който се издава в данъчната служба по местоживеене.

В декларацията ще са попълнени доходите от трудови договори, от хонорари или за извършени услуги, които платецът на дохода е длъжен да обявява всеки месец и дори да внася данък за тях.

Но ако има други източници на доходи – наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация.

От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия, уточни Бъчваров, но посъветва да не се бърза с това, защото предстои да бъде пусната предварително попълнената данъчна декларация.

5% отстъпка от дължимия данък е валидна тази година до края на март за хора, които са декларирали по електронен път доходите си.

Вече служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. “сметки за изплатени суми”, които работодателите издават.

Няма промяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга, уточни Росен Бъчваров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"