fbpx

Напрежението в Близкия изток влияе силно на пазарите

Напрежението в Близкия изток след смъртта на генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад оказва силно влияние върху фондовите борси и цените на петрола.

Акциите на саудитската петролна компания „Сауди Арамко“ (Saudi Aramco) за кратко поевтиняха до 34,45 риала (9,18 долара) в началото на търговията днес.

Това е най-ниското равнище от лисването на компанията на 11 декември след рекордното първично публично предлагане, предаде „Ройтерс“, цитиран от БНР.

Котировките на „Арамко“ се понижават на фона на общия спад на фондовите борси, предизвикан от геополитическото напрежение в Близкия изток.

При първичното публично предлагане книжата бяха пласирани при цена 32 риала за акция. При това положение „Арамко“ бе оценен на 1,7 трилиона долара и стана най-скъпата компания в света.

Същевременно цените на петрола продължиха и днес силно да се повишават в азиатската електронна сесия заради напрежението в Близкия изток.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, поскъпна с 2,35 на сто до 70,21 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши стойността си с 2,11 на сто до 64,38 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"