fbpx

Лошото управление на ВиК-Перник причина за кризата, смята Нено Димов

Основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК дружеството, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Че има дефицит на вода в язовир “Студена” е било ясно още през септември. За съжаление темата се политизира, категоричен е той.

От ДПС поискаха Димов и регионалният министър Петя Аврамова да подадат оставки като знак, че управляващите поемат политическа отговорност за кризата. Нено Димов заяви, че няма да подаде оставка.

“Загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до подобен тип криза. Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя”, обясни екоминистърът.

Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма “Околна среда”. Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани, допълни той.

Средствата по Оперативна програма “Околна среда” поради некадърното управление и съмненията за корупция през 2013 г. са спрени и рискувахме да загубим милиарди.

Министър Димов коментира и темата с внесения италиански боклук в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

“Край Плевен площадката е лицензирана – разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок, който е една година. Второ – дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин”, каза той

Боклукът няма нищо общо със задържания боклук в Италия, категоричен е министърът. Той обясни, че у нас няма издадено разрешение за внос на болнични отпадъци, каквито слухове имаше в публичното пространство.

Относно откритият боклук във Враца, Димов обясни, че площадката там не е лицензирана. Трябва да се провери дали става въпрос за отпадък или суровина и дали има капацитет да се извършват дейностите по обработката му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"