fbpx

Франция призовава САЩ да се откажат от цифровите санкции

Министърът на финансите на Франция Бруно Льо Мер призова американските власти да се откажат от идеята за определяне на мита върху френски стоки в отговор на въвеждането на цифров данък, съобщи ТАСС.

„Никой не се нуждае от търговска война, затова призовавам американските ни приятели да бъдат мъдри и да работят върху цифровия данъчен компромис в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“, каза Льо Мер пред радиостанция France Inter.

Той отбеляза, че „цифровият данък, наложен от Франция, засяга всички цифрови гиганти, а не само американските“. Днес Льо Мер ще говори по телефона с американския си колега Стивън Мнучин, за да обясни логиката на санкциите.

Париж не иска търговска война, но „ако САЩ решат да извървят целия път и наложат санкции, Франция ще отговори на това и незабавно ще се обърне към СТО, подчерта Льо Мер.

На 11 юли френският Сенат (горната камара на парламента) прие законопроект за данъчното облагане на най-големите компании, предлагащи цифрови услуги.

Този данък се прилага за печалбите на интернет гиганти, получени след 1 януари 2019 г. и ще бъде 3% от общия оборот във Франция. Той обхваща всички компании, чийто оборот надхвърля 750 милиона евро в света и 25 милиона евро във Франция, както и компании, чиято сфера на дейност обхваща онлайн реклама, онлайн търговия или работа на агрегатори на информация.

В началото на декември миналата година стана ясно, че Вашингтон може да наложи мита върху френски стоки на стойност около 2,4 милиарда долара.

Списъкът със стоки, които могат да бъдат облагани с мита, включва по-специално млечни продукти, включително сирена, както и пенливи вина, козметика и порцелан.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"