fbpx

Конфликтът САЩ – Иран увеличава рисковете за световната икономика

Несигурност очаква световната икономика заради напрежението между САЩ и Иран след смъртта на генерал Касем Солеймани при американското въздушно нападение на летището в Багдад на 3 януари.

Напрежението в Близкия изток увеличава рисковете за световната икономика, се посочва в доклад Investor Service на агенция „Мудис“, цитиран от БНР.

Кредитната агенция все пак залага на прогнозата, че Вашингтон и Техеран ще „избегнат открит военен конфликт“.

Но е ясно, че сегашната ситуация предизвика нови икономически несигурности, особено в петролната и газовата промишленост.

След атентата срещу Солеймани цените на нефта започнаха възходящо движение.

Според „Мудис“ евентуален продължителен конфликт ще има широкомащабни последици посредством големи икономически и финансови шокове. Това ще влоши условията за финансиране и оперативна дейност. Щетите върху жизненоважна инфраструктура и временно прекъсване на търговията ще засегнат нефинансовите компании.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел по покана на руския президент Владимир Путин ще посети Русия на 11 януари.

„По време на разговорите ще се обсъждат актуални въпроси в международния дневен ред, включително ситуацията в Сирия и Либия, ескалирането на напрежението в Близкия изток в резултат на американски въздушен удар на летището в Багдад на 3 януари“, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"