fbpx

Обезвреждат близо 23 тона стари пестициди, открити край Червен бряг

 Предадени за обезвреждане са 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг.

Загробените негодни за употреба препарати за растителна защита бяха открити 5.08.2020 г. при съвместна проверка на органите на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и  Върховна административна прокуратура (ВАП).

В обект край гр. Койнаре са извадени 16 986 тона негодни за употреба препарати. Тя са изнесени на площадката на бивше летище край града, опаковани в биг бег чували и извозени към площадки с разрешително за работа с опасни вещества.

Край с. Радомирци, местност „Мерата“, са разкрити, извадени, опаковани и извозени 5818 тона негодни за употреба пестициди.

На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват около 200 тона опасен отпадък, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство в с. Рупци. Около 80 тона се намират на регламентирана площадка в Долна Баня. 

Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при започналата серия от проверки след разпореждане на ВАП.

МОСВ проверява на територията на цялата страна за загробени и в критично състояние хранилища за пестициди. Като критични се определят обектите, които са в близост до водоизточници, създават опасност от замърсяване на природата, не са охраняеми и са с лесен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят с тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"