fbpx

Нови драконовски ограничения на водата в Перник

Все по-драматичен става животът на перничани. Те ще имат вода веднъж на ден във времето от 16 до 22 ч.

А в някои населени места в региона положението ще е още по-лошо, защото ще има вода през ден. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след приключилата си среща с кмета на Перник Станислав Владимиров, зам.-министъра Николай Нанков, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението ще бъде внесено официално от ВиК Перник утре, след което ще започне новият режим.

От 18 ноември в Перник и в още десет населени места в общината, е въведен воден режим. До тежката ситуация посред зима се стигна заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”.

Водната криза в миньорския град се случва за пръв път от 1993 година. Така Перник мина на воден режим всеки ден по 10 часа – пет часа сутрин и пет часа вечер.

По настояване обаче на регионалния министър Петя Аврамова, режимът ще стане по-суров. Вода ще се пуска само веднъж през деня за шест часа. Причината е, че възникват много аварии по мрежата заради пускането и спирането на водата. А и ако не се предприемат по-строги ограничения водата може и да не стигне до пролетта.

В някои квартали има изключително тежки проблеми – в Батановци няма вода близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"