fbpx

Перничани продължават с протестите в понеделник

Граждани на Перник, облечени с жълти жилетки, протестираха пред сградата на Министерски съвет в столицата.

От 24 до 26 януари в града трябваше да се проведе колоритният кукерски празник „Сурва“, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Празникът е отменен заради водната криза.

Кукерски маски и звънци огласиха триъгълника на властта между Министерски съвет, бившия Партиен дом и президентството, а протестиращите поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Оттам заявиха, че в понеделник ще се съберат в 12 часа пред Министерството на регионалното развитие със същите искания.

Перничани вече 60 дни са на воден режим и 35 дни в бедствено положение.

Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ заяви, че са на жълтите павета да поискат отговори къде е отишла водата на града.

В декларация, изчетена пред протестиращите, тя посочи, че под засилен обществен натиск е извършена показна акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която доведе до оставка, арест и завеждане под стража на министър Нено Димов. Това не изчерпва кръга на отговорните лица, категорични са протестиращите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"