fbpx

Най-малко 22 загинали и над 1000 ранени при земетресение в Турция

22 са вече загиналите, а 1030 души са ранени при силния трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер в Източна Турция тази сутрин. Поне 13 от вторичните трусове са били с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на труса е бил в източната турска област Елязъг, но е бил усетен и в съседни Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.

В района продължават вторични трусове със сила над 5 по Рихтер. Според специалисти те може да продължат до една седмица.

В област Елязъг, където е епицентърът на труса, работят спасителни екипи от много турски градове.

В района на бедствието е пристигнал президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на своя турски колега. По-рано и премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския президент, външният ни министър Екатерина Захариева предложи помощ на турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу.

Известният сеизмолог проф. Наджи Гьорюр написа в „Туитър“, че въпреки предупрежденията за риск от земетресения в района не са били предприети мерки.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от нашето Министерство на външните работи.

Турските авиолинии обявиха, че към Елязъг и Малатия са планирани 5 допълнителни полета на фиксирана цена от 150 лири (около 45 лв.) от Истанбул и Анкара. Мобилните оператори заявиха, че ще осигурят на жителите на засегнатите селища безплатен интернет и минути за разговори по мобилните мрежи.

Засегнати са били поне 100 сгради и хората са предупредени да не влизат в къщите си поради риска да бъдат затиснати, ако при вторични трусове постройките рухнат.

Спасителните служби призоваха хората да затворят газовите вентили и крановете си за вода, както и да дръпнат електрическите шалтери. Специалистите съветват да се използват текстови съобщения, а не обаждания, за да не се претоварва мрежата и да се пестят батериите на мобилните телефони, тъй като от някои места постъпи информация за прекъсвания на електрозахранването.

Турция лежи на основни разломи и е предразположена към земетресения

През 1999 г. опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция и загинаха над 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул. Тогава около 500 000 души тогава останаха без домове, припомня БНР.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"