fbpx

Над 100 хиляди бежанци на прага на ЕС, Фронтекс праща екипи

Над 100 хиляди бежанци преминаха турската граница с ЕС, след като Анкара реши да я отвори за тях. Това обяви в неделя министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

„Към 19:40 ч. броят на бежанците, напуснали страната ни през Одрин, е 100 577 души“, написа той в Twitter, предаде ТАСС.

След ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб, при което загинаха 33 турски войници, президентът Реджеп Тайип Ердоган отвори за бежанци границите на страната към Европейския съюз, по-специално към Гърция и България.

Според гръцките власти е било предотвратено влизането на около 10 000 души на тяхна територия. 73-ма, които не са свързани със събитията в Идлиб, са арестувани.

В буферната зона между турската и гръцката граница пристигали тълпи от хора, които искат да достигнат Европа. Сред тях са основно от Афганистан, Ирак, Сирия, Пакистан, по-малко от Алжир, Египет, Мароко, Сомалия, Судан.

През интернет те се координират преди да се насочат към Одрин. Хората разказват, че има много болни, защото спят на открито на студената земя.

Мнозина правят опити да пресекат река Марица, но гръцките сили се опитват да ги спират.

Фермери от Александруполис са преградили с трактори пътя на мигрантите.

Много е силен натискът към гръцките острови в Егейско море. Въпреки военните кораби над 500 мигранти от турския бряг са достигнали Лесбос и Хиос.

По-късно през деня стана ясно, че Европейската агенция по защита на границите Фронтекс изпраща екипи и техника по охрана на морската граница в Егейско море.

„Дейли Мейл“ написа, че близо 30 000 мигранти заплашват границите на Гърция и България, като мигрантите по гръцката граница хвърлят камъни по граничните полицаи и се опитват да прорежат бодливата тел.

България разположи войници и военни превозни средства, за да патрулират по границата й с Турция.

Ердоган заяви, че страната му не може да се справи с поредната вълна от бежанци от Северна Сирия. „Отворихме вратите“, каза той. „Няма да затворим тези врати. Защо? Защото ЕС трябва да спазва обещанията си.”

„Напрежението, и то сериозно, е на гръцко-турската граница. В този триъгълник между българската, турската и гръцката граници, ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, от там те буквално са на метри от българската граница и могат да се насочат да минат през страната ни. Вие видяхте, че един от възможните маршрути е България”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Според него „Гранична полиция” има възможност да изпрати до 400 души, ако се налага. Армията също, в рамките на не повече от 4 часа, може да изпрати 400 човека – 300 от сухопътни войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол; 50 от специалните сили и 40 от Военна полиция. Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България.

Военният министър каза, че сред бежанците на гръцката граница има изключително агресивни, които са снабдени с подръчни оръжия. Това е принудило властите там да използват газови и шокови гранати и да използват сила за отблъскването им.

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Ердоган в понеделник, на 2 март в Анкара.

Обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите Борисов обсъди днес в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Премиерът е отбелязъл, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа.

По-рано той разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по същата тема.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"