fbpx

Тол системата стартира, очакват се 450 млн. лв. приходи

Над 3 200 маршрутни карти са купени до 10 часа тази сутрин. Това е един от начините за плащане на тол такса.

На 1 март стартира тол системата за тежкотоварните автомобили. Платени ще са 3115 км от републиканската пътна мрежа

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.

Това съобщи заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов провери старта на тол системата на ГКПП Калотина.

Очаква се в понеделник да бъдат факт и договорите между GPS операторите, 6 от които вече имат оперативна съвместимост със системата, и националните доставчици на услуги.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред БТВ.

27 март е срокът, в който превозвачите трябва да се оборудват с бордови или GPS устройства.

За около една седмица ще могат да бъдат активирани GPS тракерите при сключване на договор с оператор.

Два са националните доставчици на услуги – „Конкорд смард инфраструктура“ и „Интелигентни трафик системи“. Българските превозвачи ще ползват бордови и GPS устройства безплатно.

По искане на бранша бяха намалени обхватът на пътищата в тол системата и тарифата за таксите.

14 общини са подали искане за освобождаване на републикански участъци от пътна такса, като за София и Варна това е направено с решение на Министерския съвет. Подготвят се споразумения с другите общини.

Около 50 км ще бъдат извадени от винетната система, която обхваща цялата републиканска пътна с дължина около 20 хиляди км, с изключение на участъците в населените места. 

Около 23 млн. лв. е стойността на винетките, които получават хората с увреждания чрез Министерството на труда и социалната политика и не постъпва в бюджета на АПИ. Около 3 млн. лв. са таксите за останалите държавни структури, които са освободени.

„Ще настояваме таксата да се плаща и от бюджетите на съответните ведомства, така че АПИ да разполага с повече средства за ремонт на пътища“, каза още Аврабома.

В бюджета за тази година са заложени 450 млн. лв. приходи от тол такси и близо 300 млн. лв. от винетки. Три месеца ще се наблюдават постъпленията и ако те не отговарят на очакванията ще бъдат коригирани таксите.

В тарифата по искане на превозвачите автобусите ще плащат по 1 или 2 стотинки на километър. Тази  стойност е много ниска и това не би трябвало по никакъв начин да се отрази върху цената на билета, смята министър Аврамова.

760 човека работят в Национално тол управление, 600 от тях са в мобилни екипи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"