fbpx

ЕК с план за овладяване на мигрантската криза на Балканите

Европейската комисия представи предложения за овладяване на мигрантската кризата. Те ще бъдат обсъдени по-късно днес на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Според Комисията са необходими са спешни действия заради непосредствените предизвикателства, пред които е изправена Гърция по сухоземната и морска граница с Турция, както и да се наблюдават България и Кипър.

Необходими са структурни и устойчиви решения за ЕС, се казва в изявление на Комисията.

Едно от предложенията е на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от тях 350 млн. незабавно в подкрепа на управлението на границите и миграцията.

Европейската гранична служба Фронтекс да предприеме операция за бързото връщане от Гърция на мигрантите, които нямат право на престой в страната, предлага още ЕК.

Фронтекс ще изпрати в Гърция още 100 граничари, така служителите на агенцията на място ще станат 630 души. Ще бъдат изпратени допълнително 160 служители за обработка на заявленията за убежище.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи обстановката като много тревожна. По нейните думи много хора са били подведени да поемат към гръцката граница и това е усложнило положението им допълнително.

Мигрантската криза се изостри, след като Турция заяви, че няма да спира бежанците, които са решили да тръгнат към Европа. Решението бе взето, след като при въздушни атаки загинаха 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че 130 хиляди мигранти вече са пресекли турско-гръцката граница на Балканите и трябва да бъдат спрени възможно най-скоро, предаде Reuters.

„Няма да е достатъчно да защитим само гръцко-турската граница“, каза Орбан на пресконференция на лидерите на Вишеградската четворка – Словакия, Полша, Унгария и Чехия. „Трябва да защитаваме външните граници на Европа“, допълни той.

В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган има среща с руския президент Владимир Путин в Москва. От разговорите зависи дали ще се успокои напрежението в сирийската провинция Идлиб.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"